martedì 15 settembre 2009

Dal 01 al 07 ottobre 2009, nel incinta cinema Patria- centru, ore 19.00 sarà proetatto film Arrivederci gratis.


De pe 01 şi 07 octombrie 2009 la cinematograful "Patria"-Centru, la ora 19.00 va fi proiectat filmul ARRIVEDERCI pentru toţi doritorii. Intrarea va fi gratuită.


Eroul de 7 ani din "Arrivederci" a devenit laureat al unui festival international de film.

Filmul artistic "Arrivederci", semnat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi, a cucerit trei premii in cadrul editiei a 12-a a Festivalului International de Film de la Berdeansk.
Profesionalismul peliculei a fost apreciat cu Premiul pentru cea mai buna regie a unui film artistic si Premiul pentru cel mai bun operator de imagine, ambele conferite lui Valeriu Jereghi.Interpretul rolului principal, Ionel Babenco, in varsta de doar 7 ani, a fost desemnat de catre juriu cu premiul special "Speranta Festivalului"."Noi am fost profund impresionati de modul in care a jucat tanarul actor, Ion Babenco", a declarat presedintele juriului, regizorul si presedintele Uniunii Cineastilor din Ucraina, Boris Savcenco."Regizorul Valeriu Jereghi are ochi care vad ochi. Ochii artistului au gasit acest baiat, dar si au vazut ca prin microscop aceasta tema", a declarat compozitorul Eugen Doga, membru al juriului."Gresesc cei care spun ca in Moldova nu exista cinematografie, nu este sprijin si multi au dat mainile jos, insa nu si Valeriu Jereghi", a accentuat Doga."Juriul a votat unanim pentru "Arrivederci" - un film cu o respiratie vie si o durere general-umana", a spus Boris Savcenco."Este un film de un inalt nivel profesionalist, ma bucur foarte mult pentru succesele acestuia, pentru faptul ca aceasta tema a fost, in sfarsit, tratata si a reusit sa sensibilizeze atatia oameni", a adaugat maestrul Doga."Sunt ferm convins ca prin cultura putem traversa frontiere, stabili dialog, dezvolta parteneriate, promova colaborare internationala. Faptul ca filmul "Arrivederci" a fost apreciat atat la Moscova, cat si la Bruxelles si alte capitale europene, iar acum si la Festivalul International de Film de la Berdeansk confirma acest adevar", a spus, la randul sau, regizorul Valeriu Jereghi.Editia a 12-a a Festivalului International de Film de pe coasta Marii Azov, orasul Berdeansk, s-a desfasurat in perioada 29 august - 3 septembrie si a reunit filme din 18 tari ale lumii.Filmul artistic "Arrivederci" este un produs al companiei de film "Prim-Plan Studio" care povesteste despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar si despre drama pe care o traieste, in timp ce aceasta e plecata la munca in Italia.

Filmul „Arrivederci” în competiţie pentru premiile Erasmus EuroMedia

Filmul artistic „Arrivederci” semnat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi a fost nominalizat pentru Premiile Erasmus EuroMedia acordate de către Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Viena, la 16 octombrie 2009 unde peliculei lui Valeriu Jereghi i se va conferi Sigiliul de Aprobare Erasmus EuroMedia, fapt ce înseamnă ca filmul va concura pentru Premiile Erasmus EuroMedia: Medalie de Ţară, Premiul Mare, Premiul Special şi Premiul Finanţatorului.
Este primul film în istoria cinematografiei moldoveneşti nominalizat pentru această distincţie europeană. „Pe lângă premiul bănesc oferit câştigătorilor, peliculele premiate beneficiază de atenţie internaţională, Premiul Erasmus EuroMedia fiind un motiv şi criteriu pentru sprijin financiar acordat ulterior echipelor de creaţie“, a subliniat regizorul şi producătorul filmului Valeriu Jereghi.
Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare acordă Premiile Erasmus EuroMedia din 1995 pentru a promova excelenţa în producţii şi programe media ce tematizează valorile europene în domeniile precum societate, cultură, educaţie şi politică.
Amintim că filmul artistic „Arrivederci”, povesteşte despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar şi despre drama pe care o trăieşte, în timp ce aceasta e plecată la muncă în Italia. Filmul, distins cu Marele Premiu al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, a fost proiectat în Parlamentul European şi a cules aplauze în mai multe capitale în cadrul turneului său european.
Fragmente din filmele lui Valeriu Jereghi pot fi accesate pe pagina regizorului pe Youtube: http://www.youtube.com/user/ValeriuJereghi

(www.jurnal.md)
Valeriu Jereghi invită parlamentarii din R.Moldova să vizioneze şi să discute fimul artistic „Arrivederci”.

Regizorul Valeriu Jereghi invită parlamentarii din R.Moldova să vizioneze şi să discute fimul artistic „Arrivederci", care a sensibilizat Parlamentarii Europeni, spectatori din mai multe ţări ale Europei, juriile şi spectatorii festivalurilor internaţionale.
„Arrivederci" este unapel de ajutor S.O.S. pentru copii abandonaţi din Moldova, realizat în 2 săptămâni pe banii proprii ai autorului.
Într-un amplu interviu acordat jurnalistei Maria Bulat-Saharneanu în cadrul emisiunii „Interviuri pentru seri de duminică" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", regizorul Valeriu Jereghi a declarat că Legislativul trecut a ignorat invitaţia de a viziona filmul, proiecţiile de la cinematograful „Odeon" au fost organizate de autori pe banii lor. Ba mai mult, la indicaţia unor demnitari sus-puşi, ambasadele R.Moldova din ţările în a fost efectuat un turneu - Franţa, Italia, Portugalia, au refuzat ajutorul în organizarea vizionărilor, sugerând regizorului că vor avea neplăceri dacă nu se vor conforma indicaţiilor de la Chişinău.
Regizorul susţine că aşa-zisa cinematografie moldovenească din ultimii 15 ani a realizat producţii degradante, cu imagine urâtă a tot ce înseamnă spiritualitatea poporului, valorile naţionale şi că aceste producţii realizate pe bani publici sunt ţinute în secret, ele nu au fost proietate, nu au fost vizionate nu numai de publicul larg, dar nici de specialişti în cinematografie. În acelaşi timp, în ziare apăreau publicaţii precum că filmele produse la studioul „Moldova-Film" participă la festivaluri internaţionale, aceasta fiind o modalitate de a stoarce în permanenţă bani din bugetul statului. Şefii studioului şi Departamentului Cinematografie, Valentin Todercan şi Ion Şiman lansau peliculele fără scenarii regizorale şi în lipsa devizului de cheltuieli, ceea ce le permitea să solicite permanent bani pentru continuarea procesului, care era considerat finalizat doar când nu se mai puteau stoarce banii publici. Un asemenea lucru se întâmplă cu filmul „Lupii şi zeii", care se filmează de 3 ani cu un buget de milioane de lei şi încă nimeni nu a văzut această producie nici în română, nici în rusa în care a tradus-o chiar Todercan, prietenul lui Victor Stepaniuc, spune intervievatul. El crede că a venit timpul să se efectueze o investigaţie a activităţii din ultimii 15 ani a studioului „Moldova-Film".
O infracţiune gravă contra propriului popor este vânzarea cu nemiluita a patrimoniului naţional al cinematografiei din R.Moldova, toate site-urile din Internet fiind pline de oferete ale filmelor produse în Moldova. Zi şi noapte pe lângă studiou lucra o mini-fabrică de copiere a filmelor din perioada de aur a cinematografiei moldoveneşti, care erau vândute împreună cu toate drepturile. „O ţară care se respectă, nu-şi vinde patrimoniul. La ultima noastră întâlnire, regretatul Emil Loteanu mi-a spus cu durere în suflet că a discutat cu Todercan problema vânzării filmelor şi a solicitat procentele legale pe care urma să le primească în calitate de autor de scenariu şi regizor. Todercan l-a sfătuit să plece la Moscova, să aştepte poate... SE VOR ADUNA VREO 70 DE LEI PE FILMELE LUI...", spune Jereghi.
Când a încercat să-şi expună poziţia, inclusiv consilierilor Preşedintelui de atunci al R.Moldova, s-au activizat Valentin Todercan şi Ion Şiman, care l-au acţionat pe Jereghi în instanţa de judecată, Şiman a semnat mai multe materiale deniratoare în presă şi chiar l-a ameninţat la telefon să nu uite că fiul său mai merge singur prin oraş...
Discutând cu vicedirectorul studioului, Piotr Palamarciuc, Jereghi i-a sugerat că vânzările patrimoniul cinematografiei este un raket acoperit de biletul de partid şi că va face publică această activitate ilegală a conducerii studioului. Palamarciuc i-a zis regizorului moldovean, născut în Moldova - „Dacă o faci pe asta - CEMODAN, VOKZAL, ROSSIA"...
Referindu-se la filmul artistic "Arrivederci", care a bulversat răuvoitorii din R.Moldova prin mesajul pe care îl are - tragedia poporului nevoit să-şi lase copiii pentru a munci în ţări străine şi a reuşi să ridice aceşti copii, Jereghi a declarat că intenţionează să facă o acţiune socială - între 01 şi 07 octombrie la cinematograful "Patria"-Centru, la ora 19.00 va fi proiectat acest film pentru toţi doritorii. Intrarea va fi gratuită.
Filmul "Arrivederci" a fost distins cu Grand-Prix al celui de al XI-lea Forum Televizat al Academiei Euroasiatice de Televiziune şi Film de la Moscova, noiembrie 2008, pentru cea mai bună regie, pentru cea mai bună imagine şi Premiul special al juriului „Speranţa festivalului", decernată lui Ionel Babenco, în vârstă de 7 ani, eroul principal al filmului la Festivalul Internaţional de filme de la Berdeansc.

Protagonist - Valeriu Jereghi
Scris de Radio Vocea Basarabiei
Luni, 14 Septembrie 2009 08:12