martedì 15 settembre 2009Valeriu Jereghi invită parlamentarii din R.Moldova să vizioneze şi să discute fimul artistic „Arrivederci”.

Regizorul Valeriu Jereghi invită parlamentarii din R.Moldova să vizioneze şi să discute fimul artistic „Arrivederci", care a sensibilizat Parlamentarii Europeni, spectatori din mai multe ţări ale Europei, juriile şi spectatorii festivalurilor internaţionale.
„Arrivederci" este unapel de ajutor S.O.S. pentru copii abandonaţi din Moldova, realizat în 2 săptămâni pe banii proprii ai autorului.
Într-un amplu interviu acordat jurnalistei Maria Bulat-Saharneanu în cadrul emisiunii „Interviuri pentru seri de duminică" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", regizorul Valeriu Jereghi a declarat că Legislativul trecut a ignorat invitaţia de a viziona filmul, proiecţiile de la cinematograful „Odeon" au fost organizate de autori pe banii lor. Ba mai mult, la indicaţia unor demnitari sus-puşi, ambasadele R.Moldova din ţările în a fost efectuat un turneu - Franţa, Italia, Portugalia, au refuzat ajutorul în organizarea vizionărilor, sugerând regizorului că vor avea neplăceri dacă nu se vor conforma indicaţiilor de la Chişinău.
Regizorul susţine că aşa-zisa cinematografie moldovenească din ultimii 15 ani a realizat producţii degradante, cu imagine urâtă a tot ce înseamnă spiritualitatea poporului, valorile naţionale şi că aceste producţii realizate pe bani publici sunt ţinute în secret, ele nu au fost proietate, nu au fost vizionate nu numai de publicul larg, dar nici de specialişti în cinematografie. În acelaşi timp, în ziare apăreau publicaţii precum că filmele produse la studioul „Moldova-Film" participă la festivaluri internaţionale, aceasta fiind o modalitate de a stoarce în permanenţă bani din bugetul statului. Şefii studioului şi Departamentului Cinematografie, Valentin Todercan şi Ion Şiman lansau peliculele fără scenarii regizorale şi în lipsa devizului de cheltuieli, ceea ce le permitea să solicite permanent bani pentru continuarea procesului, care era considerat finalizat doar când nu se mai puteau stoarce banii publici. Un asemenea lucru se întâmplă cu filmul „Lupii şi zeii", care se filmează de 3 ani cu un buget de milioane de lei şi încă nimeni nu a văzut această producie nici în română, nici în rusa în care a tradus-o chiar Todercan, prietenul lui Victor Stepaniuc, spune intervievatul. El crede că a venit timpul să se efectueze o investigaţie a activităţii din ultimii 15 ani a studioului „Moldova-Film".
O infracţiune gravă contra propriului popor este vânzarea cu nemiluita a patrimoniului naţional al cinematografiei din R.Moldova, toate site-urile din Internet fiind pline de oferete ale filmelor produse în Moldova. Zi şi noapte pe lângă studiou lucra o mini-fabrică de copiere a filmelor din perioada de aur a cinematografiei moldoveneşti, care erau vândute împreună cu toate drepturile. „O ţară care se respectă, nu-şi vinde patrimoniul. La ultima noastră întâlnire, regretatul Emil Loteanu mi-a spus cu durere în suflet că a discutat cu Todercan problema vânzării filmelor şi a solicitat procentele legale pe care urma să le primească în calitate de autor de scenariu şi regizor. Todercan l-a sfătuit să plece la Moscova, să aştepte poate... SE VOR ADUNA VREO 70 DE LEI PE FILMELE LUI...", spune Jereghi.
Când a încercat să-şi expună poziţia, inclusiv consilierilor Preşedintelui de atunci al R.Moldova, s-au activizat Valentin Todercan şi Ion Şiman, care l-au acţionat pe Jereghi în instanţa de judecată, Şiman a semnat mai multe materiale deniratoare în presă şi chiar l-a ameninţat la telefon să nu uite că fiul său mai merge singur prin oraş...
Discutând cu vicedirectorul studioului, Piotr Palamarciuc, Jereghi i-a sugerat că vânzările patrimoniul cinematografiei este un raket acoperit de biletul de partid şi că va face publică această activitate ilegală a conducerii studioului. Palamarciuc i-a zis regizorului moldovean, născut în Moldova - „Dacă o faci pe asta - CEMODAN, VOKZAL, ROSSIA"...
Referindu-se la filmul artistic "Arrivederci", care a bulversat răuvoitorii din R.Moldova prin mesajul pe care îl are - tragedia poporului nevoit să-şi lase copiii pentru a munci în ţări străine şi a reuşi să ridice aceşti copii, Jereghi a declarat că intenţionează să facă o acţiune socială - între 01 şi 07 octombrie la cinematograful "Patria"-Centru, la ora 19.00 va fi proiectat acest film pentru toţi doritorii. Intrarea va fi gratuită.
Filmul "Arrivederci" a fost distins cu Grand-Prix al celui de al XI-lea Forum Televizat al Academiei Euroasiatice de Televiziune şi Film de la Moscova, noiembrie 2008, pentru cea mai bună regie, pentru cea mai bună imagine şi Premiul special al juriului „Speranţa festivalului", decernată lui Ionel Babenco, în vârstă de 7 ani, eroul principal al filmului la Festivalul Internaţional de filme de la Berdeansc.

Protagonist - Valeriu Jereghi
Scris de Radio Vocea Basarabiei
Luni, 14 Septembrie 2009 08:12

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.