martedì 15 settembre 2009

Dal 01 al 07 ottobre 2009, nel incinta cinema Patria- centru, ore 19.00 sarà proetatto film Arrivederci gratis.


De pe 01 şi 07 octombrie 2009 la cinematograful "Patria"-Centru, la ora 19.00 va fi proiectat filmul ARRIVEDERCI pentru toţi doritorii. Intrarea va fi gratuită.


Eroul de 7 ani din "Arrivederci" a devenit laureat al unui festival international de film.

Filmul artistic "Arrivederci", semnat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi, a cucerit trei premii in cadrul editiei a 12-a a Festivalului International de Film de la Berdeansk.
Profesionalismul peliculei a fost apreciat cu Premiul pentru cea mai buna regie a unui film artistic si Premiul pentru cel mai bun operator de imagine, ambele conferite lui Valeriu Jereghi.Interpretul rolului principal, Ionel Babenco, in varsta de doar 7 ani, a fost desemnat de catre juriu cu premiul special "Speranta Festivalului"."Noi am fost profund impresionati de modul in care a jucat tanarul actor, Ion Babenco", a declarat presedintele juriului, regizorul si presedintele Uniunii Cineastilor din Ucraina, Boris Savcenco."Regizorul Valeriu Jereghi are ochi care vad ochi. Ochii artistului au gasit acest baiat, dar si au vazut ca prin microscop aceasta tema", a declarat compozitorul Eugen Doga, membru al juriului."Gresesc cei care spun ca in Moldova nu exista cinematografie, nu este sprijin si multi au dat mainile jos, insa nu si Valeriu Jereghi", a accentuat Doga."Juriul a votat unanim pentru "Arrivederci" - un film cu o respiratie vie si o durere general-umana", a spus Boris Savcenco."Este un film de un inalt nivel profesionalist, ma bucur foarte mult pentru succesele acestuia, pentru faptul ca aceasta tema a fost, in sfarsit, tratata si a reusit sa sensibilizeze atatia oameni", a adaugat maestrul Doga."Sunt ferm convins ca prin cultura putem traversa frontiere, stabili dialog, dezvolta parteneriate, promova colaborare internationala. Faptul ca filmul "Arrivederci" a fost apreciat atat la Moscova, cat si la Bruxelles si alte capitale europene, iar acum si la Festivalul International de Film de la Berdeansk confirma acest adevar", a spus, la randul sau, regizorul Valeriu Jereghi.Editia a 12-a a Festivalului International de Film de pe coasta Marii Azov, orasul Berdeansk, s-a desfasurat in perioada 29 august - 3 septembrie si a reunit filme din 18 tari ale lumii.Filmul artistic "Arrivederci" este un produs al companiei de film "Prim-Plan Studio" care povesteste despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar si despre drama pe care o traieste, in timp ce aceasta e plecata la munca in Italia.

Filmul „Arrivederci” în competiţie pentru premiile Erasmus EuroMedia

Filmul artistic „Arrivederci” semnat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi a fost nominalizat pentru Premiile Erasmus EuroMedia acordate de către Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare.
Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Viena, la 16 octombrie 2009 unde peliculei lui Valeriu Jereghi i se va conferi Sigiliul de Aprobare Erasmus EuroMedia, fapt ce înseamnă ca filmul va concura pentru Premiile Erasmus EuroMedia: Medalie de Ţară, Premiul Mare, Premiul Special şi Premiul Finanţatorului.
Este primul film în istoria cinematografiei moldoveneşti nominalizat pentru această distincţie europeană. „Pe lângă premiul bănesc oferit câştigătorilor, peliculele premiate beneficiază de atenţie internaţională, Premiul Erasmus EuroMedia fiind un motiv şi criteriu pentru sprijin financiar acordat ulterior echipelor de creaţie“, a subliniat regizorul şi producătorul filmului Valeriu Jereghi.
Societatea Europeană pentru Educaţie şi Comunicare acordă Premiile Erasmus EuroMedia din 1995 pentru a promova excelenţa în producţii şi programe media ce tematizează valorile europene în domeniile precum societate, cultură, educaţie şi politică.
Amintim că filmul artistic „Arrivederci”, povesteşte despre dragostea unui copil pentru mama sa, dar şi despre drama pe care o trăieşte, în timp ce aceasta e plecată la muncă în Italia. Filmul, distins cu Marele Premiu al Teleforumului Euroasiatic de la Moscova, a fost proiectat în Parlamentul European şi a cules aplauze în mai multe capitale în cadrul turneului său european.
Fragmente din filmele lui Valeriu Jereghi pot fi accesate pe pagina regizorului pe Youtube: http://www.youtube.com/user/ValeriuJereghi

(www.jurnal.md)


Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.