martedì 7 febbraio 2012

Valeriu Jereghi: “Am creat filmul Arrivederci în 12 zile şi 60 de ani”.

Doi copii rămaşi fără grija părintească: un băiat de 7 ani creşte sora lui mai mică. El este şi cap de familie şi gospodină. E un destin tragic al unui baieţel. Pe lîngă toate responsabilităţile  pe care le are, copilul mai este şi elev în clasa I. La întrebarea învăţătoarei unde îi este mama zice ca e plecată la Italia, indicînd pe hartă cu degetul ţara… Regizorul moldovean Valeriu Jereghi a creat filmul „Arrivederci” sub impresia unei istorii reale despre doi copii rămaşi singuri acasă de Paşti, care în doi au copt un cozonac.
Recent, vizionarea filmului „Arrivederci” a fost posibilă într-un format absolut nou. Acesta a fost proiectat pe ecranele unui club de noapte din capitală şi asta datorită insistenţei unui grup de iniţiativă din facebook în frunte cu organizatorul Dumitru Petrenco, care a propus regizorului de a uni ceea ce la prima vedere pare diametral opus – proiecţia filmului alb-negru care dezvoltă o problemă acută a societăţii şi cultura underground. Pînă la urmă ideea a fost acceptată şi acest „protest antisistem” s-a dovedit a fi unul reuşit, ca dovadă fiind sala clubului arhiplină.
Surpriza serii a constat în faptul că prin poşta diplomatică tocmai a sosit din Italia ultimul premiu pentru filmul „Arrivederci” şi ministrul culturii Boris Focşa a insistat ca acesta să-i fie oferit regizorului chiar în acea seara înainte de proiecţia filmului.  Jereghi a primit cu multe emoţii cel de-al 15-lea premiu acordat şi mulţumind publicul a mărturisit că atunci cînd i s-a înmînat Premiului Mare pentru filmul „Arrivederci” pe scena Teleforumului Euroasiatic de la Moscova el a menţionat că acest film a fost creat în 12 zile şi 60 de ani.
La eveniment a fost prezent şi ex-ministrul apărării RM, politicianul Valeriu Pleşca. El a spus referindu-se la problematica filmului: “Dincolo de vip şi glianţ în Chişinău există o realitate – BMW-uri pe străzi şi traumatismul situaţiei din sate…”
Filmul „Arrivederci” a fost primit de public cu multă căldură. După vizionare sala i-a aplaudat regizorului în picioare.
Problema copiiilor rămaşi acasă fără părinţi a stîrnit nu doar un adevărat val de întrebări către regizor dar şi a dezvăluit numeroase opinii faţă de acestă tematică controversată. Unii au rămas entuziasmaţi de realismul imaginilor prezentate, în timp ce alţii au ripostat spunînd că de fapt satele Moldovei în realitate se află într-o situaţie cu mult mai deplorabilă, la fel şi situaţia copiilor de acolo.
Arrivedervi… este un film care te lasă cu un gust amar al realităţii… un film despre marea dragoste a unui copil faţă de mama lui… un film care te învaţă să speri, să aştepţi şi să iubeşti…........