mercoledì 15 aprile 2009

INTR-o seara de martie 2009, am fost invitata de prietena mea sa vizionez filmul ,avand onoarea de-l cunoaste pe regizor.
Sunt romanca.m-a emotionat si m-a purtat cu gandul la anii cand mamele isi lasau propriul copil flamand pt. a-si vinde laptele altora pentru catva banuti.


NU BOGATIA TE FACE FERICIT CI LINISTEA COLIBEI TALE.
I.SLAVICI

O casuta de tara cu peretii crapati, o soba cu plita , un pat in care se trezesc in fiecare dimineata doi frati,ramasi singuri sa-si poarte de grija cum vor putea pt. mama a plecat in Italia pt. a scapa de saracie.
Doi copiii care in lumea arhaica a satului au uitat de copilarie:fratele preocupat de existenta zilei de maine, face focul is de dimineata, spala rufele in covata,piaptana sora care inca nu-i la scoala,si , apoi alearga la scoala.Un baiat de 9-10 ani care indeasa o caciula ruseasca, cu ochii imansi in care se oglindesc grijile zilei de maine.filmul e de un realism zguduitor-nu stie sa rada sau macar sa zambeasca-are un aer sever-toate grijile lumii dintr-o data pe umerii lui de copil,singura care chicoteste cu nevinovatie e sora lui-
care se trezeste de dimineata cum s-a culcat -cu rochia si coltunii roz.
Fiecare zi -o lupta de supravietuire pt. in satul acela uitat de lume dar nu de D-zeu baiatul munceste la camp,ajuta megiesii, face totul pe. a-si ingriji sora cu parul balai.Si mai ales nu uita sa mearga la biserica -sa se roage pt. mama-sa vina cu bine din Italia, si , nu uita ca sora lui sa-si puna un batic in cap - semn de smerenie, si poarta cu ei un banut muncit pentru a-l oferi lui D-zeu in sanatatea mamei.Dar cu toate vicisitudinile ei raman copii--la iesirea din biserica fura banutii din peretii altarului si topaie fericiti de castig.
Filmul urmareste evolutia psihologica a baiatului care ametit de parfumul indepartatei Italii asculta muzica napoletana reducand astfel distanta dintre el si mama care insa nu primeste biserica din sufletul sau de copil -biserica din calcar cioplia de el pt. la acea adresa din Italia nu era nimeni.
Surprinde in mod tragic transformarea femeii simple de la tara care pleaca de la vatra stramoseasca pt. a munci, a avea un trai mai bun, femeia simpla , cinstita, harnica ,frumoasa, credincioasa dar care din nefericire se lasa amagita de iluzia oraselor romane uitandu-si radacinile, sangele, ramanand incurcata cu cate un italian.
In dimineata in care langa fantana baiatul vede trupul vecinului mort- mort de inima rea caci muierea i-a ramas la Roma cu italianul, baiatul intelege ca locul lui e acolo, in satucul din vatra Molovei, ca adevarata lui identitatee pe pamantul natal-realizeaza ca banii sunt ochiul dracului si ca diavolul isi ia simbria -viata,
Filmul sfarseste cu blestemul ce vine din timpuri immemoriale dar care atinge cu aripa lui inimile-cine iubeste si lasa , D-zeu sa-i dea pedeapsa, taraisul sarpelui....
Icoanele noastre plang in bataia clopotelor din Italia, Spania.....
E un apel alb- negru de a nu ucide copilaria din inima copiilor nostri minunati -victime ale societatii in care traim toti -in fata carora guvernantii nostri raman inghetati de frigul Siberiei.


Daniela -Eugenia Dughir,


Roma,15 aprilie

Nessun commento:

Posta un commento

Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.