Parlamentul European
Delegaţia Parlamentului European în Comisia de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova - Preşedinte .
Delegaţia Parlamentului European în Comisia de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova - Preşedinte .
Intergrupul „Familia şi Protecţia Copilăriei”- Preşedinte.
Stimate dle Jereghi,
Din partea Membrilor Delegaţiei Parlamentului European în Comisia de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova şi a Intergrupului „Familia şi Protecţia Copiilor”, dorim să vă felicităm pentru producţia filmului „Arrivederci”.
Am observat că filmul Dumneavoastră, care ilustrează situaţia dramatică a copiilor părăsiţi de părinţii lor în căutarea vieţii mai bune peste hotarele patriei, i-a impresionat profund pe toţi cei care l-au vizionat la 26 ianuarie 2009 în Parlamentul European.
Suntem siguri că această operă artistică excelentă va ajuta multor oameni să înţeleagă cum copiii foarte mici din Republica Moldova, dar şi alte state ale Europei şi lumii, luptă pentru supravieţuire în absenţa părinţilor, fără dragoste, confort, într-o sărăcie lucidă.
Noi vă mulţumim pentru prezentarea filmului în Parlamentul European şi sperăm că acesta va fi vizionat de cei care vor reflecta asupra consecinţelor abandonului copiilor şi vor lua măsurile necesare pentru a îmbunătăţi situaţia.Noi vă dorim mult succes în cariera dumneavoastră artistică. Marianne MIKKO
Marie PANAYOTOPOULOS - CASSIOTOU
Drama exodului european.
„Arrivederci”, apreciat la Bruxelles.
Filmul moldovenesc „Arrivederci”, în regia lui Valeriu Jereghi, care pune în evidenţă drama copiilor abandonaţi de părinţi care pleacă la muncă peste hotare, a fost apreciat în Parlamentul European. La 26 ianuarie, după vizionarea filmului, eurodeputaţii s-a întâlnit şi cu echipa de creaţie a peliculei.
Proiecţia a avut loc marţi, la iniţiativa dnei Marianne Mikko, preşedinta Comitetului de Cooperare RM-UE în cadrul Parlamentului European. După vizionarea filmului ea s-a declarat „profund impresionată” şi a adăugat că „această peliculă excepţională va ajuta multor oameni să înţeleagă cum copiii din Moldova şi alte ţări est-europene luptă pentru supravieţuire, în sărăcie şi singurătate, în timp ce părinţii lor sunt plecaţi la muncă peste hotare”. Conform datelor statistice, fiecare al nouălea copil din ţara noastră creşte fără unul sau ambii părinţi. Europarlamentarii şi-au exprimat speranţa că filmul va fi vizionat şi de cei care pot lua măsuri pentru ca abandonul copiilor să nu continue a fi o practică în RM. Proiecţia filmului la Bruxelles a dat start turneului european al echipei lui Valeriu Jereghi, care intenţionează să arate filmul moldovenilor care muncesc în Franţa, Spania, Italia şi Portugalia, dar şi să le povestească europenilor despre complexitatea exodului populaţiei cu care se confruntă RM. Pe 12-13 februarie, „Arrivederci” va fi prezentat în Cinematograful „Odeon” din Chişinău. Filmul a obţinut Premiul Mare la Teleforumul Asiatic în noiembrie 2008, unde a concurat cu alte 200 de filme din peste 20 de ţări. (I. M.)
http://europa.timpul.md/Rubric.asp?idIssue=187&idRubric=2214
Filmul “Arrivederci”, este solicitat de diasporele moldovenilor din Europa
10 Februarie 2009 — Valeriu Jereghi şi echipa de creaţie a filmului artistic ”Arrivederci” au finisat turneul prin oraşele Europei, iniţiat şi sprijinit de Parlamentul European. Europarlamentarii au fost primii din Uniunea Europeană care au vizionat filmul. Mai mult decât atât, vizionarea unui film artistic la o şedinţă a Parlamentului European a fost o premieră absolută în activitatea acestei instituţii. ”Tribuna Parlamentului European este extrem de importantă pentru mine. Chiar dacă filmul a fost apreciat cu Grand Prix al Teleforumului Euroasiatic din Moscova – aceasta a fost doar o notă profesionistă. Faptul că am fost invitaţi la Parlamentul European redă o altă dimensiune a filmului, cea umană”, declară Valeriu Jereghi.Marianne Mikko, copreşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comisia de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, iniţiatoarea proiecţiei, s-a declarat foarte impresionată şi a exprimat speranţa că pelicula va fi vizionată şi de cei împuterniciţi de a lua măsuri pentru a preveni abandonul copiilor în Moldova şi alte ţări ce se confruntă cu emigrarea masivă a populaţiei. ”Noi, parlamentarii europeni, toţi reprezentanţi ai diferitor state membre ale UE am rămas şocaţi de acest fenomen”, scrie Marianne Mikko pe blogul său personal. ”Scopul regizorului Valeriu Jereghi este de arăta acest film în ţările cu concentraţia maximă a migranţilor moldoveni”. Astfel, echipa s-a deplasat pe ruta Bruxelles, Paris, Lisabona, şi a continuat itinerarul în capitala Italiei. “Lacrimi şi aplauze – aceasta a fost reacţia moldovenilor noştri europeni la filmul “Arrivederci”. O femeie a declarat în cadrul discuţiei de după proiecţie că va merge acasă cu prima ocazie”, povesteşte regizorul. În Paris echipa de creaţie a fost invitată la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, unde Paul-Charlemagne Coffie, responsabilul pe proiecte de cooperare şi sectorul TV, le-a propus un plan de colaborare durabilă, în vederea realizării unei serii de filme despre fenomenul migraţiei. Francesco Gagliardi, producătorul italian, prezent la proiecţia peliculei în Roma, şi-a manifestat dorinţa de a realiza o coproducţie moldo-italiană cu Valeriu Jereghi.
Regizorul Carlo Fusco şi-a propus susţinerea în promovarea filmului la unul din cele mai populare posturi TV ale Europei, SKY, şi la mai multe festivaluri cinematografice din Italia. Franco Nero, vestitul actor italian, a declarat: “Acest film trebuie vizionat de toată lumea”. Unii italiani veniţi să-l vadă nu ştiau nimic despre Moldova, însă au făcut cunoştinţă cu cinematografia moldovenească.Imediat după întoarcere, echipa „Prim-Plan Studio” a început să primească solicitări insistente din partea liderilor diasporelor moldovenilor din ţările europene. „Vă aducem mulţumiri pentru faptul că ne-aţi înţeles durerile şi le-aţi ecranizat în filmul „Arrivederci".
„E un film despre care se vorbeste foarte mult aici in Europa, si care a fost inalt apreciat in Parlamentul Europei. Am simţit un fior rece pe spate, când am aflat despre tema tratată în filmul Dumneavoastră. Mulţumim că s-a găsit cineva sa bată clopotele. E o urgentă problemă a copiilor abandonaţi... Mulţi am dorit să vedem acest film, ne adresăm cu rugămintea de a Vă reîntoarce în Italia. Filmul Va ajuta să sensibilizăm inimele împietrite a moldovenilor. Vă rugăm să traduceţi filmul in italiană, să putem invita un public de diferite etnii, şi chiar italienii care Vă respectă şi Vă apreciază”, scrie Tatiana Nogailic din Asociaţia Assomoldave.
„Vă felicit din suflet pentru succesele care le-a obţinut filmul D-Voastra "Arrivederci" şi mă bucur mult de răsunetul avut în Occident. Când Asociaţia Culturală Dioniso mi-a vorbit despre Dumneavoastră şi m-a întrebat, dacă doresc să colaborez la promovarea şi prezentarea filmului Dumneavoastră la Milano, am raspuns DA, cu multă bucurie”, se arată în scrisoarea ex-Consulului Onorific al Republicii Moldova în Italia, Maria Vittoria Jonutas Puscasiu.
Această susţinere este absolut necesară şi pentru desfăşurarea turneului peliculei prin oraşele Moldovei. Echipa de creaţie intenţionează să arate filmul în cele mai mari oraşe din ţără: Edineţ, Soroca, Bălţi, Ungheni, Călărăşi, Leova, Cahul, Bender şi Tiraspol. „La fel considerăm absolut necesar ca pelicula să fie proiectată la posturi de televiziune moldoveneşti de acoperire naţională. Tema trebuie discutată”, sunt de părere realizatorii filmului.
http://www.allmoldova.md/
http://www.ladyclub.md/
http://www.comunicate.md/
http://www.comunicate.md/index.php?task=articles&action=view&article_id=1007
INFO. DIN MOLDOVA
Filmul “Arrivederci”, este solicitat de diasporele moldovenilor din Europa10 Februarie 2009 — Valeriu Jereghi şi echipa de creaţie a filmului artistic ”Arrivederci” au finisat turneul prin oraşele Europei, iniţiat şi sprijinit de Parlamentul European. Europarlamentarii au fost primii din Uniunea Europeană care au vizionat filmul. Mai mult decât atât, vizionarea unui film artistic la o şedinţă a Parlamentului European a fost o premieră absolută în activitatea acestei instituţii. ”Tribuna Parlamentului European este extrem de importantă pentru mine. Chiar dacă filmul a fost apreciat cu Grand Prix al Teleforumului Euroasiatic din Moscova – aceasta a fost doar o notă profesionistă. Faptul că am fost invitaţi la Parlamentul European redă o altă dimensiune a filmului, cea umană”, declară Valeriu Jereghi.Marianne Mikko, copreşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comisia de Cooperare Parlamentară UE-Republica Moldova, iniţiatoarea proiecţiei, s-a declarat foarte impresionată şi a exprimat speranţa că pelicula va fi vizionată şi de cei împuterniciţi de a lua măsuri pentru a preveni abandonul copiilor în Moldova şi alte ţări ce se confruntă cu emigrarea masivă a populaţiei. ”Noi, parlamentarii europeni, toţi reprezentanţi ai diferitor state membre ale UE am rămas şocaţi de acest fenomen”, scrie Marianne Mikko pe blogul său personal. ”Scopul regizorului Valeriu Jereghi este de arăta acest film în ţările cu concentraţia maximă a migranţilor moldoveni”. Astfel, echipa s-a deplasat pe ruta Bruxelles, Paris, Lisabona, şi a continuat itinerarul în capitala Italiei. “Lacrimi şi aplauze – aceasta a fost reacţia moldovenilor noştri europeni la filmul “Arrivederci”. O femeie a declarat în cadrul discuţiei de după proiecţie că va merge acasă cu prima ocazie”, povesteşte regizorul. În Paris echipa de creaţie a fost invitată la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, unde Paul-Charlemagne Coffie, responsabilul pe proiecte de cooperare şi sectorul TV, le-a propus un plan de colaborare durabilă, în vederea realizării unei serii de filme despre fenomenul migraţiei. Franco Nero, vestitul actor italian, a declarat: “Acest film trebuie vizionat de toată lumea”. Unii italiani veniţi să-l vadă nu ştiau nimic despre Moldova, însă au făcut cunoştinţă cu cinematografia moldovenească.
„E un film despre care se vorbeste foarte mult aici in Europa, si care a fost inalt apreciat in Parlamentul Europei. Am simţit un fior rece pe spate, când am aflat despre tema tratată în filmul Dumneavoastră. Mulţumim că s-a găsit cineva sa bată clopotele. E o urgentă problemă a copiilor abandonaţi... Mulţi am dorit să vedem acest film, ne adresăm cu rugămintea de a Vă reîntoarce în Italia. Filmul Va ajuta să sensibilizăm inimele împietrite a moldovenilor. Vă rugăm să traduceţi filmul in italiană, să putem invita un public de diferite etnii, şi chiar italienii care Vă respectă şi Vă apreciază”, scrie Tatiana Nogailic din Asociaţia Assomoldave.
„Vă felicit din suflet pentru succesele care le-a obţinut filmul D-Voastra "Arrivederci" şi mă bucur mult de răsunetul avut în Occident. Când Asociaţia Culturală Dioniso mi-a vorbit despre Dumneavoastră şi m-a întrebat, dacă doresc să colaborez la promovarea şi prezentarea filmului Dumneavoastră la Milano, am raspuns DA, cu multă bucurie”, se arată în scrisoarea ex-Consulului Onorific al Republicii Moldova în Italia, Maria Vittoria Jonutas Puscasiu.Primele proiecţii vor avea loc la Chişinău, la cinematograful Odeon, între 12 şi 15 februarie, la orele 16.00 şi 18.00. Biletele sunt puse în vânzare în casele cinematografului, la preţul de 20 lei. Reamintim că filmul abordează o altă latură a fenomenului de migraţie, decât cea economică, şi anume drama copiilor rămăşi fără părinţi şi nevoiţi să se descurce de unii singuri. Pelicula a fost realizată de către compania „Prim-Plan Studio”: regizorul Valeriu Jereghi, autorul de scenariu și regizorul secund Ana Barduc, responsabilul de scenografie Andrei Mudrea, montorul Andrei Băluţă, directorul de film Mihai Dănilă, asistentul regizorului Oleg Grinko şi fotograful Olga Pudnev
http://ambasada.it/index.php?showtopic=7041&mode=linear
Filmul „Arrivederci” are nevoie de sprijin pentru a fi prezentat în Moldova
Ediţia de Vineri Nr.200911 din 13 februarie 2009
Regizorul Valeriu Jereghi şi echipa de creaţie a filmului artistic „Arrivederci” au revenit zilele acestea la Chişinău, după turneul european. Filmul a fost proiectat la sediul Parlamentului European, la 26 ianuarie. Turneul a inclus oraşele Bruxelles (Belgia), Paris (Franţa), Lisabona (Portugalia) şi Roma (Italia).
La Paris, echipa de creaţie a avut întrevederi la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, unde responsabilul pe proiecte de cooperare şi sectorul TV, Paul Coffie, a propus un plan de colaborare de durată, în vederea realizării unei serii de filme despre fenomenul migraţiei. La Roma, producătorul italian Francesco Gagliardi, prezent la proiecţia peliculei, a propus realizarea unei coproducţii moldo-italiene. Regizorul italian Carlo Fusco şi-a propus susţinerea în promovarea filmului la unul din canalele de televiziune SKY şi la mai multe festivaluri cinematografice din Italia. Unul din actorii prezenţi, Franco Nero, a declarat că filmul trebuie vizionat „de toată lumea”. Primăvara curentă, filmul va fi prezentat la un festival în Milano (Italia).
Reacţii numeroase din partea diasporei
Echipa de creaţie a rămas impresionată de reacţia comunităţilor de basarabeni din străinătate. „Lacrimi şi aplauze – aceasta a fost reacţia moldovenilor noştri europeni la filmul „Arrivederci”. O femeie a spus, în discuţiile de după proiecţie, că merge acasă cu prima ocazie”, a afirmat Valeriu Jereghi. Regizorul a fost deja invitat să prezinte filmul la Congresul cetăţenilor moldoveni stabiliţi în străinătate, care va avea loc în luna martie la Roma. Valeriu Jereghi a spus că în ultimele zile a primit zeci de mesaje de la cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare cu solicitarea de a proiecta filmul în ţările europene. „E un film despre care se vorbeşte foarte mult aici, în Europa, şi care a fost înalt apreciat la Parlamentul European. Am simţit un fior rece în spate când am aflat despre tema tratată în filmul Dvs. Mulţumim că s-a găsit cineva să bată clopotele. E o problemă urgentă a copiilor abandonaţi... Mulţi am dorit să vedem acest film, ne adresăm cu rugămintea de a Vă reîntoarce în Italia”, scrie preşedinta Asociaţiei „Assomoldave”, Tatiana Nogailic.
Turneul naţional al filmului
Filmul poate fi vizionat la Cinematograful Odeon, în perioada 12-15 februarie, după care echipa de creaţie intenţionează să promoveze filmul într-un turneu naţional, inclusiv în regiunea transnistreană. Regizorul a admis că, în unele cazuri, proiectarea filmului a fost condiţionată de susţinerea unui partid sau altul. El a spus că pentru realizarea turneului naţional este nevoie de sprijinul statului şi a solicitat ca filmul să fie prezentat şi de posturile de televiziune cu acoperire naţională. Filmul a fost realizat, afirmă regizorul, pe banii echipei de creaţie, evitând să menţioneze care a fost bugetul. „Arrivederci” prezintă istoria a doi copii rămaşi singuri acasă, după ce mama lor a plecat în Italia. Filmările au avut loc în satul Butuceni, unde se află şi muzeul Asociaţiei „Andromeda” al artistului plastic Andrei Mudrea, scenograful şi unul din actorii „neprofesionişti” din „Arrivederci”, după cum a spus Valeriu Jereghi. Între metodele originale ale artistului plastic de a sprijini educaţia copiilor din sat se numără lecţiile de artă plastică, dar şi de engleză, informatică etc., improvizate, organizate de turiştii care vin să viziteze muzeul, la care asistă copiii din sat. „E plăcut, pentru că lumea se simte utilă. Este o mare bucurie pentru copii – asta îi face şi mai fericiţi. Este un lucru bun şi pentru copii, şi pentru ceilalţi din jurul lor. Nu trebuie mult ca să bucuri un sufleţel – puţină atenţie, un sfat…”, a spus Andrei Mudrea.
Filmul a obţinut Grand Prix la Teleforumul Euroasiatic din Moscova, în noiembrie 2008.http://www.flux.md/editii/200911/articole/5660/Ecaterina DELEU
Filmul „Arrivederci” are nevoie de sprijin pentru a fi prezentat în Moldova.
Ediţia de Vineri Nr.200911 din 13 februarie 2009Regizorul Valeriu Jereghi şi echipa de creaţie a filmului artistic „Arrivederci” au revenit zilele acestea la Chişinău, după turneul european. Filmul a fost proiectat la sediul Parlamentului European, la 26 ianuarie. Turneul a inclus oraşele Bruxelles (Belgia), Paris (Franţa), Lisabona (Portugalia) şi Roma (Italia).
La Paris, echipa de creaţie a avut întrevederi la sediul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, unde responsabilul pe proiecte de cooperare şi sectorul TV, Paul Coffie, a propus un plan de colaborare de durată, în vederea realizării unei serii de filme despre fenomenul migraţiei. La Roma, producătorul italian Francesco Gagliardi, prezent la proiecţia peliculei, a propus realizarea unei coproducţii moldo-italiene.
Regizorul italian Carlo Fusco şi-a propus susţinerea în promovarea filmului la unul din canalele de televiziune SKY şi la mai multe festivaluri cinematografice din Italia. Unul din actorii prezenţi, Franco Nero, a declarat că filmul trebuie vizionat „de toată lumea”. Primăvara curentă, filmul va fi prezentat la un festival în Milano (Italia).Reacţii numeroase din partea diasporeiEchipa de creaţie a rămas impresionată de reacţia comunităţilor de basarabeni din străinătate.
„Lacrimi şi aplauze – aceasta a fost reacţia moldovenilor noştri europeni la filmul „Arrivederci”. O femeie a spus, în discuţiile de după proiecţie, că merge acasă cu prima ocazie”, a afirmat Valeriu Jereghi. Regizorul a fost deja invitat să prezinte filmul la Congresul cetăţenilor moldoveni stabiliţi în străinătate, care va avea loc în luna martie la Roma.
Valeriu Jereghi a spus că în ultimele zile a primit zeci de mesaje de la cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare cu solicitarea de a proiecta filmul în ţările europene. „E un film despre care se vorbeşte foarte mult aici, în Europa, şi care a fost înalt apreciat la Parlamentul European. Am simţit un fior rece în spate când am aflat despre tema tratată în filmul Dvs. Mulţumim că s-a găsit cineva să bată clopotele. E o problemă urgentă a copiilor abandonaţi... Mulţi am dorit să vedem acest film, ne adresăm cu rugămintea de a Vă reîntoarce în Italia”, scrie preşedinta Asociaţiei „Assomoldave”, Tatiana Nogailic.
Turneul naţional al filmuluiFilmul poate fi vizionat la Cinematograful Odeon, în perioada 12-15 februarie, după care echipa de creaţie intenţionează să promoveze filmul într-un turneu naţional, inclusiv în regiunea transnistreană. Regizorul a admis că, în unele cazuri, proiectarea filmului a fost condiţionată de susţinerea unui partid sau altul. El a spus că pentru realizarea turneului naţional este nevoie de sprijinul statului şi a solicitat ca filmul să fie prezentat şi de posturile de televiziune cu acoperire naţională.
Filmul a fost realizat, afirmă regizorul, pe banii echipei de creaţie, evitând să menţioneze care a fost bugetul. „Arrivederci” prezintă istoria a doi copii rămaşi singuri acasă, după ce mama lor a plecat în Italia. Filmările au avut loc în satul Butuceni, unde se află şi muzeul Asociaţiei „Andromeda” al artistului plastic Andrei Mudrea, scenograful şi unul din actorii „neprofesionişti” din „Arrivederci”, după cum a spus Valeriu Jereghi. Între metodele originale ale artistului plastic de a sprijini educaţia copiilor din sat se numără lecţiile de artă plastică, dar şi de engleză, informatică etc., improvizate, organizate de turiştii care vin să viziteze muzeul, la care asistă copiii din sat. „E plăcut, pentru că lumea se simte utilă. Este o mare bucurie pentru copii – asta îi face şi mai fericiţi. Este un lucru bun şi pentru copii, şi pentru ceilalţi din jurul lor. Nu trebuie mult ca să bucuri un sufleţel – puţină atenţie, un sfat…”, a spus Andrei Mudrea.
Filmul a obţinut Grand Prix la Teleforumul Euroasiatic din Moscova, în noiembrie 2008.Filmul „Arrivederci” porneşte în turneu prin oraşele Moldovei 2009-02-10/00:08 După ce a cules aplauze în mai multe capitale europene, filmul regizorului moldovean Valeriu Jereghi – „Arrivederci” – porneşte la 12 februarie într-un turneu naţional. Filmul „Arrivederci” prezintă situaţia copiilor abandonaţi în Moldova de către părinţii plecaţi la munca peste hotare. Doi copii de 5 şi 7 ani fac faţă sărăciei şi singurătăţii şi se cresc unul pe celălalt aşteptând ziua în care vor putea merge în Italia la mama lor. Viaţa acestor doi mici moldoveni este privită cu ochii unui italian care s-a pomenit din întâmplare în satul lor de baştină.
Parlamentarii europeni au ovaţionat filmul la 26 ianuarie. Proiecţia a avut loc în sala Parlamentului European. Ulterior, pelicula a fost proiectată la Bruxelles, Paris, Madrid, Lisabona şi Roma, inclusiv pentru numeroşii moldoveni, aflaţi acolo. „Nu ne-am propus să facem o analiză a situaţiei social-politice din R. Moldova. Am mers în turneul european pentru a trezi emoţii. În această situaţie dramatică ne aflăm nu numai noi, dar şi alte ţări europene”, - a declarat pentru Info-Prim Neo Valeriu Jereghi. Regizorul spune că filmul său are un caracter universal: „În Italia filmul a fost proiectat în limba română şi subtitrat în engleză. A fost apreciat şi aplaudat şi de cei care nu cunosc nici una din aceste limbi. Este un film de contact al tuturor naţionalităţilor”, a menţionat regizorul moldovean. În ţările Uniunii Europene echipa de creaţie a filmului a întâlnit moldoveni care muncesc peste hotare. „Fiecare dintre ei au o anumită tangenţă cu drama personajelor din film.
Fiecare a lăsat pe cineva acasă”, - spune regizorul. Moldovenii au urmărit cu lacrimi în ochi pelicula. La Roma o femeie cu doi copii lăsaţi în Moldova, a spus printre lacrimi, că nu vede acum altă soluţie decât să se întoarcă acasă. „Nu vrem să le stricăm viaţa celor care s-au aranjat bine acolo, dar nu putem să ne autodistrugem, să dispărem ca naţiune, fiindcă relaţiile de rudenie ţin, de fapt, această ţară. Cei plecaţi uită de biserica ortodoxă şi trec la catolicism, se răcesc relaţiile dintre copii şi părinţi”, -precizează regizorul. La întoarcerea echipei din turneul prin ţările UE, filmul urmează să fie proiectat şi în cinematografele din R. Moldova. La Chişinău filmul va fi proiectat în perioada 12-15 februarie. La cinematograful „Odeon” vor avea loc câte două proiecţii pe zi, la ora 16.00 şi 18.00.
Filmul va fi proiectat în limba română şi subtitrat în rusă. Biletele sunt deja în vânzare. La fiecare vizionare va avea loc şi o întâlnire a spectatorilor cu echipa de filmare. În perioada 17-28 februarie, se preconizează proiecţii în oraşele Soroca, Edineţ, Călăraşi, Bălţi, Ungheni, Străşeni, Leova, Cahul, Bender, Tiraspol. „Unica dificultate pentru desfăşurarea acestui turneu este perioada electorală în Moldova. Unele persoane şi-ar dori să folosească filmul în lupta lor politică” , menţionează Valeriu Jereghi. Filmul nu are nimic comun cu politica, subliniază regizorul: „Este un film despre o mare dragoste a copilului faţă de mama lui. Atunci când mama este plecată, această dragoste mai rezistă un pic din instinct biologic, dar odată cu trecerea timpului, acest instinct se topeşte. Scopul turneului naţional este de a preveni această dramă”. Arrivederci” a obţinut Marele Premiu al Forumului Euroasiatic de la Moscova, în luna noiembrie a anului trecut.
Film "Arrivederci" regia di Valeriu Jereghi.
E' stato presentato per la prima volta in Italia il film moldavo "Arrivederci" diretto dal regista Valeriu Jereghi già premiato nel mese di noembre 2008 Grand Prix Forum Euroasiatic MOSCOVA.. Regista autore di svariate pellicole e vincitore Premiul juriului Sant-Rafaele (Franta) Cannes-93, selectie oficiala "UN SERTAIN REGARD" 1993 Presentazione sponsorizzata dal produttore cinematografico Francesco Gagliardi ( produttore del lungometraggio " prigioniero di un segreto" diretto da Carlo Fusco) Nella sala presenti il regista del film Valeriu Jereghi e il direttore della fotografia , ospiti il regista Carlo Fusco , l'attore internazionale Franco Nero e l'attore Antonio Cupo.. Un film-verità che racconta il dramma di due bambini lasciati da soli in Moldavia dai genitori emigrati in Italia per cercare fortuna...Racconta il regista Jereghi che trattasi purtroppo di una realtà del suo paese e di molti altri paesi dell'Europa dell'Est. .Pellicola apprezzata dall'attore Franco Nero che conosce molto bene la realtà di questi paesi , interessante per il regista Fusco il bianco e nero che caratterizza tutto il film. Per Gagliardi un film commovente.
http://www.fainotizia.it/2009/02/03/film-arrivederci-regia-di-valeriu-jereghi
Валерий Жереги: «Сценарий моего фильма допишут сами зрители»
Молдавский кинорежиссер рассказал, в чем причина успеха его новой картины .«Arrivederci» о молдавских трудовых мигрантах в Италии.«Любовь ребенка к матери вызвала у меня сочувствие»-
Валерий, почему ты решил снимать фильм о наших гастарбайтерах в Италии? Неужели не боялся обвинений в коньюктурщине?
- Это фильм о любви детей к своей матери. Год назад мне рассказали про короткую статейку в молдавской газете о детях из села, о мальчике и девочке, чья мать работает в Италии, которые живут одни и на Пасху сами для себя испекли кулич. Меня это так тронуло и взволновало, что я тут же увидел их жизнь с утра до ночи, увидел их двоих, готовящих, а затем делящих кулич. Хотелось исследовать любовь ребенка к своей матери, которой долгое время нет рядом. Подумал: «Двух любящих существ нет рядом друг с другом. А что, если удлинится время их расставания и расстояние между ними? Сегодня это еще только драма, а завтра она приведет к трагедии. Ребенок вырастет асоциальным, замкнутым, пойдет в криминал...»Поэтому и решил рассказать о цене этой любви ребенка к матери средствами художественного кино...
Но, как оказалось, у меня такая любовь вызвала сочувствие и это встревожило меня. Как же так, думаю, именно сочувствие? Для меня это было совершенно новое ощущение, которое не хотелось принимать.Все действие показано глазами иностранца, итальянца, приехавшего на несколько дней в Молдову. Здесь он и знакомится с двумя малолетними детьми, чья мать долгое время трудится в Италии. Вот этот так называемый «второй сюжет» и продиктовал всю стилистику картины, я интуитивно нашел тот единственный метод, который был нужен фильму - стилистика фильма должна была быть максимально приближенной к жизни, с достоверным пребыванием в гуще реальной жизни, черно-белая. До сих пор некоторые зрители называют этот фильм документальным. Меня это не беспокоит. Когда фильм реалистичен и трогает за душу, и бьется сердце из-за него – это мастерство создателей фильма.
- А где нашел актера на главную роль?
- В Старом Орхее, в селе Бутучены. Я сразу решил, что снимать буду именно там. Чем не Италия? Все продиктовал сам фильм. Для ребенка мама и Италия одно целое, синонимы... Мы пошли в сельскую школу и нашли 7-летнего Ионела Бабенко и его пятилетнюю сестру Михаелу. Что интересно, эти детишки — из вполне благополучной крестьянской семьи. Родители работают дома, малыши в окружении бабушек, есть свое крепкое хозяйство, виноградник, корова, лошади...Приходилось ребенка ставить в такие условия, чтобы он неосознанно ощущал то, что испытывают его сверстники, лишенные родительской любви и ласки. Оттого что Ионел чувственный ребенок, и мне и ему это давалось нетрудно. Но я и моя съемочная группа с самого начала верили, что переживания и страдания этого маленького персонажа пробудят у сочувствующих ноту оптимизма - несмотря ни на что, этот народ выживет. Хочется верить, что наш народ вернется в собственную страну. Мальчик, лишенный мамы, уехавшей на заработки в далекую страну, умеющий в своем малом возрасте преодолевать житейские трудности, содержать хозяйство и дом, заботится о своей младшей сестренке, чувствовать красоту— герой нашего времени. Это очень оптимистичная картина!«Сценарий допишут сами зрители»
- Ты показал «Arrivederci» в Европарламенте перед тамошними депутатами...
- Сначала я отвез картину на XI Евразийский телефорум в Москву, где она получила Гран-при. Изначально я должен был «жюрить» на этом кинофестивале, но мне сказали: «С такой картиной надо участвовать, а не сидеть в кресле жюри!» Затем европарламентарии пригласили картину для просмотра и обсуждения этой больной для многих стран проблемы. После показа были аплодисменты и слезы. Во время обсуждения парламентарии говорили: «Молдова — первая страна, которая открыто и интеллектуально подняла сложную и актуальную для многих европейцев проблему брошенных детей средствами художественного кино - правдивого, эмоционального и чувственного». И в более развитых странах тоже сталкиваются с этой проблемой. Все рядом происходит. Нелегальные эмигранты занимают чужие рабочие места, налоги не платят, нарушают местные законы, растет преступность. Люди в тех благоустроенных странах чувствуют дискомфорт и опасность, они не уверены в завтрашнем дне. Они беспокоятся, что в их благополучной стране, необустроенный мигрант обязательно превратится в преступника. Люди там в тревоге...
Затем мы показали картину в Париже для членов Ассоциации молдавских студентов, в Лиссабоне и Риме — для молдавской диаспоры. Фильм приняли отлично, равнодушных не было, просили сделать все возможное, чтобы вся Молдова посмотрела эту картину – может, после просмотра фильма кто-то и откажется уехать в неизвестность, оставляя детей одних. После показа в Риме наша соотечественница в слезах сказала: «У меня пятеро детей на Рродине...И что мне теперь делать? С первой же возможностью уеду домой». Когда-то в Молдове она учительницей работала...- Знаю, что фильм ты снимал на собственные средства...
- Я не просил помощи от государства, хотя, теперь считаю, что зря этого не сделал. Без господдержки я не могу прокатывать фильм по стране. Вот в кинотеатре «Одеон» за четыре дня состоялось 10 показов. В последние два дня зал — битком, билеты мигом раскупали, люди стояли и сидели в проходах... Люди приезжали из районов, чтобы фильм увидеть. Им позвонили родственники из Италии и рассказали про фильм.Кстати, по многочисленным заявкам встреча с творческой группой и демонстрация фильма «Arrivederci» с русскими субтитрами еще состоится в кинотеатре «Одеон» 21 и 22 февраля в 16.00 и 18.00.Задача художественного произведения - затронуть струны наших душ. А решать проблему должны те, кому народ доверил свою жизнь и ее безопасность. Знаю, что немало делается в Молдове для защиты прав рабочих мигрантов, действуют центры защиты брошенных детей, знаю, что это трудное дело. Это не только проблема Молдовы, это проблема почти всех стран Восточной Европы. Народ должен консолидироваться, отнестись с пониманием и добротой, чтобы ее решить. Мы сами себя должны спасти. Надо по-хозяйски, как крестьяне, сесть и решить, а что же нам всем делать-то? Не надо бояться фильма, он не очерняет Молдову, наоборот! Он дает нам еще один шанс для самосохранения. У нас все получится, может, не завтра, а через годы. Все можно поправить. Сценарий этой картины еще не завершен, концовку будут дописывать сами зрители. Фильм полностью окажется готов лишь тогда, когда наши семьи воссоединятся в родном доме.Я и моя группа давно готовы снять значимую для Молдовы художественную картину «Перелетные птицы». Все готово - киносценарий, съемочная группа, подобраны актеры, выбрана натура, составлена производственная смета... Действие фильма происходит в 1941 году в молдав-ском селе. Это фильм о любви трех сестер к трем солдатам того времени — советского, немецкого и румынского. Уверен, что это может быть лучшим моим фильмом. Те, кто читали сценарий, в восторге от него. За границей готовы к совместному сотрудничеству, а вот в Молдове, в министерских инстанциях, в каких-то комиссиях более года лежит этот замечательный кинопроект и никто его даже прочитать не удосужился. Жаль, если так и не смогу снять фильм, который прославил бы страну, без ложной патетики говорю!Очень хочется верить, что, кто-то когда-нибудь скажет – и в Молдове нужно ценить художника, пока он… жив.
Flux de ştiri
Filmul „Arrivederci” din Bruxelles la Roma via Paris
Proiecţia filmului „Arrivederci”, realizat de regizorul moldovean Valeriu Jereghi, a devenit subiect de discuţie şi admiraţie în mai multe capitale europene.
La Paris, regizorul şi tematica filmului au fost prezentate publicului spectator de către Violeta Griţcan, care reprezintă Grupul de Iniţiativă Culturală - Connexion Moldavie, apreciind măiestria şi poziţia civică a echipei de filmare.
Valeriu Jereghi a mulţumit celor care au făcut posibilă prezentarea filmului în capitala Franţei, menţionând că este vorba de a patra proiecţie publică, precedenta fiind la Bruxelles, în sala Parlamentului European: „A fost o mare fericire pentru mine să aflu că “Arrivederci” este unicul film artistic din Europa, despre copiii abandonaţi în urma traficului de fiinţe umane”. “Un film cu emoţii ar putea rezolva mai multe probleme decât un corp diplomatic, de aceea sunt convins că pelicula trebuie să fie vizionată de cât mai mulţi moldoveni, în primul rând, de cei plecaţi peste hotare”, - a spus Valeriu Jereghi. Regizorul a comunicat că a fost plăcut surprins de multele afişe despre film amplasate în mai multe zone ale Parisului şi faptul că tinerii de acolo erau informaţi despre discuţiile anterioare cu parlamentarii europeni, inclusiv referitor la proiectul de creare a unei Asociaţii internaţionale, care ar susţine Moldova în drama sa legată de copiii abandonaţi şi traficul de fiinţe, dar şi Ucraina, Serbia, România şi alte ţări.
Potrivit Violetei Griţcan, la sfârşitul proiecţiei, regizorul, echipa de creaţie, în special, micii actori Ion şi Mihaela Babenco, au fost răsplătiţi cu aplauze. Filmul a trezit discuţii aprinse în rândul spectatorilor, o dovadă că acesta nu lasă pe nimeni indiferent.
În prezent echipa de filmare se află în Italia, unde urmează să viziteze mai multe oraşe. O proiecţie a fost programată şi la Roma. Ina Ciubotaru, cetăţeană a Moldovei, care de opt ani se află la muncă în Italia a afirmat, că a aflat despre proiecţia filmului şi prezenţa echipei în Italia din internet. „Noi, cei migraţi în Italia, ne-am solidarizat cu toţii, ca să asistăm la proiecţia acestui film, care reflectă durerile naţiunii noastre. Suntem de părerea că filmul acesta ar trebui să apară şi la ecranele de acasă, fiindcă este problema şi a celor plecaţi, dar şi a celor de pe loc”, - susţine Ina Ciubotaru.
Deputatul Partidului Democrat Igor Klipii a propus luni, 2 februarie, Parlamentului Republicii Moldova să vizioneze în şedinţa plenară de marţi filmul „Arrivederci”. „Propun să vizionăm cu toţii acest film, ca să putem pleca în campania electorală având un subiect de primă importanţă deja analizat”, - a spus Klipii. Propunerea deputatului PD nu a fost supusă votului de către preşedintele Parlamentului Marian Lupu, pe motiv că nu există un proiect de hotărâre în acest sens. Lupu a spus, totuşi, că nimic nu împiedică deputaţii să vizioneze pelicula în cadrul şedinţelor fracţiunilor.
În acest context, regizorul Valeriu Jereghi a specificat că este deschis spre colaborare cu parlamentarii moldoveni. „Noi nu suntem ataşaţi de vreun partid politic, noi promovăm interesele ţării”, - a declarat Jereghi.
La întoarcerea echipei din turneu prin ţările UE, filmul urmează să fie proiectat şi în cinematografele din Moldova, în perioada 12-15 februarie. Proiecţia va fi în limba română, titrat în rusă.
Subiectul lungmetrajului „Arrivederci” este o poveste adevărată despre drama a doi copii, a căror mamă este plecată la muncă peste hotare. Cei doi copii există în realitate într-un sat din centrul Moldovei.
Arrivederci a obţinut Marele Premiu al Forumului Euroasiatic de la Moscova în noiembrie, anul trecut.
Neîmpăcat cu sine şi cu lumea.În cinematografie nu totul depinde de talent şi de bunele intenţii, şi nici de tema abordată, ci şi de cei care apreciază, finanţează creaţia, de echipa adunată în jurul tău.
Chiar de la primele pelicule ale sale Valeriu Jereghi a încercat şi de multe ori a reuşit să aducă pe ecran un pitoresc şi un lirism aparte, care îl evidenţiau printre alţi regizori de la noi. Avîndu-i înaintaşi, dar şi colegi, pe scriitorii-regizori Emil Loteanu, Vlad Ioviţă, Gheorghe Vodă, Iacob Burghiu, Anatol Codru, el şi-a găsit poteca sa cu freamătul si culorile sale.
Abia mai tîrziu aveam să aflu că scenariile pe care le scrie au şi însuşiri literare, sînt texte de proză bună şi nu numai materie primă cinematografică. Unele crîmpeie din cunoscutul său film Cucostîrcul cu Margareta Terehova în rolul central, care a obţinut cîteva premii importante în Germania, Grecia, apoi Iona distins la Tbilisi, Costineşti şi la Cannes, Desidentul, Şi va fi au stilul lor aparte, se deosebesc substanţial unul de celălalt prin tematica abordată, materialul uman utilizat şi (parcă se putea altfel!) prin natura filmată. Fără să imite pe cineva, Valeriu Jereghi îşi croia postata sa de ogor pe care o lucra cu pricepere şi iscusinţă.
Peliculele lui au ceva din structura interioară şi exterioară a codrilor din care vine autorul, dar el merge mai departe, nu plăteşte tribut pitorescului de care vorbeam, ci îşi plasează protagoniştii în situaţii ce depăşesc acest spaţiu bucolic.
Atunci cînd învăţa la renumitul VGIK de la Moscova, Valeriu a făcut într-o vară o călătorie pe jos pînă la Ungheni. Prin acest amănunt vreau să argumentez nu numai setea viitorului artist de a-şi cunoaşte meleagul, ci mai ales neastîmpărul de care era cuprins încă di fragedă juneţe. Asta-i un fel de neîmpăcare poate inexplicabilă cu ceea ce a făcut şi o şansă suplimentară spre urcuşurile viitoare, care nu exclud căderile, rătăcirile, dar fac posibil şi saltul din obişnuit şi rutină.
Ultimii vreo 15 ani n-au fost nicidecum favorabili cinematografiei noastre naţionale. A rămas în trecut faima ei de odinioară. Lumea a emigrat în cele patru vînturi în căutarea unui cîştig mai bun decît cel de acasă. N-a rămas locului nici Jereghi. El a creat cîteva coproducţii cu Rusia, Romania, Germania, Franţa. Piscul în aceste căutări febrile ale lui a fost proiectul internaţional soldat cu pelicula Mirajul dragostei (2006).
Vizionîndu-l, am sesizat o mulţime de găselniţe, realizări actoriceşti, detalii surprinzătoare, scene inedite, replici scăpărătoare şi inteligente. Totuşi, dacă Mirajul dragostei era comprimat la montare cu o jumătate de oră, cîştiga mult în faţa spectatorului.
După Miraj Valeriu n-a stat cu mîinile în şolduri ca alţi colegi ai săi, ci a încercat din nou altceva decît făcuse pînă atunci – a montat la Teatrul Naţional spectacolul teatral-televizat În piele de şarpe de T. Williams după piesa Orfeu în infern. A fost o încercare de pionierat atît pentru Jereghi, cît şi pentru teatrul autohton.
Şi, dacă la noi se face prea puţin pentru dezvoltarea cinematografiei naţionale, Valeriu Jereghi şi-a creat o companie proprie de impresariat şi turnare a filmelor, care şi-a propus o colaborare cu Uniunea Cineaştilor din Rusia. Aceasta prevede turnarea unor teleseriale ruseşti pe teritoriul ţării noastre.
Avînd deja o companie proprie şi rămînînd fidel stilului şi comportamentului său, Valeriu a filmat o nouă peliculă cu mijloace financiare proprii şi cu o echipă destul de redusă numeric. Rezultatul? Punct ochit, punct lovit.
În toamna trecută a fost invitat la Teleforumul Euroasiatic, ediţia a XI, în calitate de copreşedinte al juriului. Fuseseră prezentate peste 200 de lucrări din 20 de ţări. Întrebat de colegi ce mai face, a mărturisit că a realizat o peliculă despre doi copii a căror mamă e plecată la muncă în Italia. Se numeşte Arrivederci. La insistenţa colegilor a prezentat-o şi toţi au rămas uluiţi. S-a întîmplat o minune, aşa ca-n filme. Jereghi a fost transformat în participant, iar pelicula a luat marele premiu.
Subiectul e comun multor familii de la noi. Ionel şi Mihaela Babenco din Butuceni sînt doi copii ce-şi joacă propria viaţă. Mama e plecată în Italia la cîştig şi copiii au rămas singuri. Cum le e traiul, cum se descurcă un băieţel de şapte ani şi o fetiţă de cinci – surprinde obiectivul curios şi-i arată întregii lumi. Sala a rămas cu ochii înrouraţi. Oameni care au văzut în viaţa lor filme fără număr nu-şi puteau stăpîni lacrimile...
Galina Lungu, redactorul filmului, care e şi sora regizorului, a spus că dacă măcar o singură femeie sau o familie va rămîne acasă după vizionarea peliculei, va fi o victorie a echipei de filmare. Socot că e cea mai scurtă şi mai reuşită recenzie.
Victor DUMBRĂVEANU
Nessun commento:
Posta un commento
Nota. Solo i membri di questo blog possono postare un commento.